Nieuw seizoen, nieuwe wijnen

De afgelopen maanden ben ik druk geweest met het samenstellen van de nieuwe wijnkaart en daar komt een hoop bij kijken. Waar de keuken meegaat met de seizoenen, doe ik dat ook in het restaurant met onze wijnen. Het zomerse weer heeft na de warme oktobermaand nu toch echt afscheid genomen van 2016. Tijd om de lichte zomerse wijnen om te ruilen voor wat volle herfst wijnen. Zo is er een hoop veranderd op de wijnkaart.

Allereerst is er het contact met de keuken. Ik moest er achter komen in hoeverre de keuken ging veranderen in smaak. Welke smaken zouden er verdwijnen van de menukaart en welke komen erbij? Met welke specifieke ingrediënten gaat de keuken in het nieuwe seizoen werken? De herfst is weer aangebroken en als de eerste blaadjes vallen, worden de maaltijden weer rijker. Hierbij denk ik aan de mooie smaken van pompoen, paddestoelen, truffel, pastinaak en winterse kruiden en specerijen. De jongens in de keuken waren ondertussen druk in de weer geweest met het creëren van mooie, nieuwe gerechten. Aan mij de taak om de wijnen daar op aan te passen, leuk!

Hier begint voor mij het echte werk, namelijk proeven, ruiken, denken en nog meer proeven. Smaken afstemmen op ingrediënten en een selectie van wijnen creëren die elkaar aanvullen. Zodoende kunnen we onze gasten een brede smaak aanbieden, maar tevens verrassen met onbekende topwijnen. Door nauw samen te werken met onze leveranciers, die inmiddels mijn smaak en voorkeuren kennen, kan ik de selectie compleet maken door ze speciale verzoeken naar Nederland te laten halen voor Bowery.

15179035_919653288136448_2375129242759909490_n

Op de nieuwe kaart is er een breed assortiment aan klassieke wijnen, voornamelijk afkomstig uit Frankrijk. Hierbij te denken aan Pouilly Fuisse, Saint Veran, Aloxe- Corton en Chateau Neuf-dû-Pape.
Daarnaast heb ik dit keer echt mijn eigen stempel op de wijnkaart weten te drukken door het toevoegen van een aantal minder bekende favoriete wijnen van mijzelf. Te denken aan de trots van Zuid-Afrika genaamd Pinotage, enkele loepzuivere Rieslings, Inzolia, Garnacha’s en lekkere sappige Barbera wijnen.
Kortom: deze wijnkaart onderscheidt zich van andere restaurants door het zeer brede aanbod wat wordt aangeboden. Onze gasten komen van over heel de wereld en ook onze wijnkaart is een mooie mix van alles wat de wereld te bieden heeft qua wijn. Een samenkomst van prachtige klassiekers die voor zichzelf spreken en minder bekende topwijnen waar ik onze gasten graag kennis mee laat maken.

Ik kijk er naar uit om onze gasten in Bowery te verwelkomen en mijn passie over wijnen te delen. Beginnend wijndrinker of een vergevorderde wijndrinker, naar mijn inziens is er voor ieder wat wils, tegen een betaalbare prijs.

Steven Rotscheid
Bowery Restaurant

Eerder gepost

Bowery Food Market

The opening of our Bowery restaurant, which is already more than two years ago, was a big adventure. With all experience we brought on as a team, it was still a big jump without a safety net. With ups and downs we managed to take the first steps with an enormous drive...

Lees meer

Wijn, wijn en nog eens wijn….

Inmiddels ben ik twee maanden werkzaam in Bowery Restaurant en het lijkt mij een mooi moment om mezelf via deze blog voor te stellen. Naast de presentatie van de ‘wine of the week’ op onze social media kanalen ben ik, als sommelier, verantwoordelijk voor elk heerlijk...

Lees meer