Wijn, wijn en nog eens wijn….

Inmiddels ben ik twee maanden werkzaam in Bowery Restaurant en het lijkt mij een mooi moment om mezelf via deze blog voor te stellen. Naast de presentatie van de ‘wine of the week’ op onze social media kanalen ben ik, als sommelier, verantwoordelijk voor elk heerlijk glas wijn bij u op tafel.
Mijn naam is Michelle Bos en ik ben afgestudeerd aan de Hotelschool Maastricht met een passie voor eten, drinken en wijn in het bijzonder! Lekker eten is binnen mijn familie altijd belangrijk geweest, waarbij ik graag van al dat lekkere eten juist nog iets meer wilde maken door daar een mooi glas wijn naast te zetten. Hierdoor ontstaan er geweldige combinaties waarbij de wijnen het gerecht mooier naar voren laten komen en andersom.

Een maand geleden ben ik op wijnreis geweest naar de Moezel en de Saar, waar ik twee van mijn favoriete producenten heb bezocht: Dr. Loosen in Bernkastel-Kues en Van Volxem in Wiltingen. Beide wijnhuizen maken voornamelijk wijnen van Riesling en staan bekend om hun verbluffende GG’s. De GG wijnen komen van de beste wijngaarden, de zogeheten ‘Grosse Lage’ (Grand Cru) in Duitsland.


Ik begon mijn trip bij Dr. Loosen, waar de GG’s allemaal op dezelfde manier worden gemaakt met als enige verschil het terroir. Vijf verschillende Grosse Lage en vijf duidelijk verschillende wijnen. Wanneer je wijnen op deze manier naast elkaar proeft, kun je heel goed het verschil in bodem proeven en ruiken. Bijvoorbeeld: de wijn gemaakt van de druiven van de ‘Ürziger Würzgarten’, geeft meer exotisch fruit en spicy tonen, dit komt mede door de rode vulkanische bodem waar de druivenstokken op aangeplant zijn. De wijnen gemaakt van de druiven van de ‘Wehlener Sonnenuhr’ geven daarentegen meer elegantie: tonen van witte perzik en appel komen hier vooral in naar voren. Deze wijngaard is een van de steilste wijngaarden van het gebied, waar de bodem voornamelijk uit blauw leisteen bestaat. Ook hebben we de ‘trap’ van de wijngaard ‘Erdener Treppchen’ beklommen. Deze trap is gemaakt om de werkers te helpen de druiven te kunnen bereiken. Deze trap was geen pretje, steil en slecht onderhouden, wat er voor zorgde dat je niet makkelijk met een kistje druiven naar beneden loopt. Ik heb bewondering voor de werkers die dagelijks de wijngaard in gaan!


Vervolgens hebben wij onze trip voortgezet naar de Saar, bij het kleine dorpje Wiltingen stopten wij voor ons volgende bezoek. Wijngoed ‘Van Volxem’ bevindt zich in een prachtig pand, wat voorheen een klooster was. Het voormalige kloosterwijngoed had veel percelen wijngoed op de beste plekken van het dorp. We hebben deze middag goed besteed aan het proeven van de wijnen van Van Volxem. Ik kende meerdere wijnen al, maar ik ben nóg enthousiaster geworden over dit wijnhuis na het proeven van bijna al zijn wijnen. In het proeflokaal kun je ook hele oude wijnkaarten vinden, waarop duidelijk te zien is dat in die tijd de Duitse wijnen duurder waren dan de wijnen uit de Bourgogne of Bordeaux. Mijn persoonlijke favoriet bij Van Volxem is ‘Gottesfuss Alte Reben’, gemaakt van stokken van ongeveer 120 jaar oud welke groeien op hele steile hellingen. Een mooie aromatische neus met rijp steenfruit, mineraliteit en de zuren zijn goed in balans. Dit maakt het tot een fijn, sappig glas riesling met wat extra body!
Nu heeft u de kans om een van de prachtige wijnen van ‘Van Volxem’ bij ons te proeven, mijn speciale selectie voor deze week is namelijk Schiefer Riesling.


In Bowery Restaurant kan ik mijn passie voor wijn uiten aan de gasten en natuurlijk ook aan mijn collega’s. Op dit moment bestaat onze wijnkaart uit ongeveer 100 wijnen waar zowel klassiekers als minder bekende wijnen tussen zitten. We willen onze gasten graag verblijden met wijnen die ze nog niet kennen. Om die reden zijn ook onbekende druiven en wijnhuizen op onze kaart vertegenwoordigd. Uiteindelijk staat er één ding voorop in mijn wijnselectie, en dat is kwaliteit.

Voor meer informatie over mijzelf en mijn wijnen: volg Bowery Restaurant op Facebook, Twitter en Instagram. Uiteraard hoop ik u binnenkort aan tafel persoonlijk te kunnen verwelkomen in Bowery Restaurant!

Michelle

Eerder gepost

Bowery Food Market

The opening of our Bowery restaurant, which is already more than two years ago, was a big adventure. With all experience we brought on as a team, it was still a big jump without a safety net. With ups and downs we managed to take the first steps with an enormous drive...

Lees meer

Met de handen in de klei

Ik wil altijd innoveren, in beweging blijven en vernieuwen. Om dit te bereiken probeer ik continu nieuwe ervaringen op te doen, nieuwe dingen te proberen en reizen te maken. Dat je nooit genoeg kan reizen is zeker, maar voor een geweldige reis hoef je niet per sé heel...

Lees meer